Pressefoto: AUH
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Flytning af skadestuen i Aarhus er udskudt – igen

Først til maj rykker Aarhus Universitetshospital skadestuen til Skejby

Af Maria Dalhoff, JP Aarhus

Hospitalsflytning
  • Aarhus Universitetshospital skal samles fra de nuværende fire hospitalsmatrikler i Aarhus til en i Skejby.
  • De første afdelinger flyttede ind sidste år.
  • Hospitalet vil fra 2019 samle ca. 10.000 ansatte og forventes at skulle håndtere 100.000 årlige indlæggelser og 600.000 årlige ambulante besøg.
  • Den samlede anlægsramme er på 6,4 mia. kr. til nye bygninger samt 430 mio. kr. til ombygning af det eksisterende hospital.
  • Dertil kommer bl.a. et nyt psykiatrisk center med en anlægssum på 1,25 mia. kr. og Dansk Center for Partikelterapi med anlægssum på 800 mio. kr.

Problemerne med at holde de nye operationsstuer på det kommende supersygehus i Skejby rene for små partikler i luften er formentlig ved at være løst.

I hvert fald vurderer projektafdelingen for Det Nye Universitetshospital (DNU), at der er fundet holdbare løsninger på udfordringerne, som har udskudt flytningen af bl.a. skadestuen på Aarhus Universitetshospital (AUH) på Nørrebrogade til Skejby i flere omgang.

I den første tidsplan for sammenlægningen af de nuværende hospitalsmatrikler i Aarhus skulle Akutcentret rykke til Skejby i slutningen af 2016. Det blev i 2015 flyttet til oktober 2017, men i juli i år måtte hospitalsledelsen og koncernledelsen i Region Midtjylland udsende en pressemeddelelse med budskabet om, at man stilede efter at flytte akutområdet i januar 2018. Den plan er nu forrykket igen.

LÆS OGSÅ: Aarhusiansk DF'ers partifælle vil forbyde skæg: "Mit skæg er ikke religiøst betinget"

Projektafdelingen for DNU fik i sidste uge resultaterne af de nyeste målinger af luftskifte, partikler og mikroorganismer i luften på de nye operationsstuer. De nye tal viser, at der er skabt det nødvendige ventilationsflow på stuerne, og at luften renses hurtigt og effektivt.

Målingerne ligger ifølge projektdirektør Carsten Kronborg, DNU, nu på et niveau, hvor det er realistisk at forvente, at luftkvaliteten gennem justeringer af ventilationsanlægget i de kommende måneder vil kunne leve op til de ekstremt høje krav til luften under bl.a. indsættelse af knæ- og hofte-proteser på de nye operationsstuer.

"Vi er blevet færdige med at teste ventilationssystemerne på de nye operationsstuer. Her skal luften skiftes så effektivt, at kvaliteten af luften lever op til kravene til ultrarene operationsstuer i renhedsklasse 4. Vi skal bruge de næste fire-fem måneder til at få løsningen på plads på alle operationsstuerne," fortæller Carsten Kronborg.

LÆS OGSÅ: Døvstum person hjalp politiet med at fange tyv på Aarhus Universitetshospital

Problemerne med luften på de nye operationsstuer har bl.a. være byggestøv. Det er nu tørret væk fra alle kroge, og i de kommende måneder vil der blive lavet om på udsugningen og indblæsningen af luften.

"Vi har over 40 stuer. Derfor tager det noget tid at komme gennem dem alle. De skal efter ombygningen også gøres rene igen og testes i nogle uger. Vi kan ikke tage operationsstuerne enkeltvis, samtidig med at afdelingen har patienter på stuen ved siden af," siger Carsten Kronborg.

Rykker i maj

Udflytningen af Akutblokkens afdelinger er i denne omgang planlagt til ca. den 1. maj 2018 og tre uger frem. Men i måneden inden flytter Dagkirurgisk Afsnit i Tage-Hansens Gade og Nørrebrogade, og flytningen af de øvrige afdelinger i Tage-Hansens Gade planlægges til september 2018. Den øvrige flyttekabale fra midtby-lokationerne til Skejby ser ud til at holde ifølge Styregruppen for Ibrugtagning af DNU-byggeriet.

I en meddelelse til de 10.000 ansatte på AUH konstaterer styregruppen mandag, at det af hensyn til patientsikkerheden har været vigtigt at bevare den oprindelige flytte-rækkefølge. Det betyder, at Arbejdsmedicinsk Klinik flytter ud i januar 2018, samt at afdelingen for Urinvejskirurgi og Nyresygdomme kan flytte til den sydlige del af nybyggeriet midt i marts samtidig med Læringscenter for Stråleterapi. De nye stuer til dagkirurgi vil være indflytningsklare til april, og derefter følger Akutblokkens afdelinger omkring den 1. maj 2018. Herefter er der brug for minimum tre måneders forberedelse, inden de tilbageværende afdelinger i Tage-Hansens Gade kan flytte, og derfor bliver deres flytninger skubbet til efter sommerferien – formentlig i september 2018.

LÆS OGSÅ: Rottefund på AUH: Ekskrementer lå i personalerummet

Projektgruppen for DNU fastslår også, at den sidste del af byggeriet skrider planmæssigt frem, og det er fortsat forventningen, at langt de fleste flytninger er overstået, når Kræftafdelingen og afdelingerne i Højhuset i Nørrebrogade efter planen flytter i marts 2019. Medarbejderne glæder sig til at se flyttebilerne.

"Det er dejligt, at der endelig er kommet en dato på. Vi håber den holder. Udflytningen har jo også et økonomisk sigte, som bliver udskudt i takt med, at udflytningen er rykket. Vi ved endnu ikke, hvilke konsekvenser det får for de enkelte afdelinger," siger Niels Juul, overlæge på Neuro-anæstesiologisk Afdeling og tillidsrepræsentant for 550 medlemmer af Overlægeforeningen på AUH.


Publiceret: 05. December 2017 07:27

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Aarhus

JP Aarhus
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt