Dritfschef i Fødevarebankens Aarhus-afdeling i Skejby er Jesper Kinnerup.
Dritfschef i Fødevarebankens Aarhus-afdeling i Skejby er Jesper Kinnerup.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Fra madspild til måltid: Skejby-bank med appetit på mere

Fødevarebankens frivillige bringer endnu mere mad ud til socialt udsatte i Aarhus og omegn

Af Kim Skovrup Andersen


Det går stærkt fremad for Fødevarebanken. Og heldigvis for det. For jo mere overskudsmad Fødevarebankens Skejby-afdeling modtager, desto mere mad kan organisationens frivillige levere til dem, der har allermest brug for det - socialt udsatte på herberger, væresteder, børnehjem med mere i Aarhus og omegn.

”Vi er inde i en god stime og har det første kvartal af 2017 modtaget 170 tons mad mod 125 tons i samme periode sidste år. Det er en stigning på næsten 60 procent,” fortæller en tilfreds driftschef i Fødevarebankens Skejby-afdeling, Jesper Kinnerup.

Fødevarebanken er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark.

”Madspild er et stort tema for fødevarebranchen og detailhandlen i Danmark, og heldigvis er flere og flere opmærksomme på, at de kan begrænse spildet. Det er meget op i tiden, hvor det tidligere var skjult. men virksomhederne går meget op i CSR (Corporate Social Responsibility), og her er vi en rigtig god løsning for mange. Vi rider på en rigtig fin bølge, hvor der er flere og flere virksomheder, som er villige til at donere til os. De varer, vi modtager kan af den ene eller anden årsag ikke sælges, men det er vigtigt at understrege, at intet af det er for gammelt eller har overskredet sidste salgsdato. Det kan være, at emballagen er blevet bulet, fejl på etiketter eller andre kosmetiske fejl,” fortæller Jesper Kinnerup.


De frivillige er krumtappen

Krumtappen i Fødevarebankens arbejde er de cirka 150 frivillige i Skejby og København, der hver dag kører ud med overskudsmad til socialt udsatte. Det gør de 65 steder i Midtjylland, hvoraf 26 steder er i Aarhus og omegn. I Skejby er der 45 frivillige heraf 4 fastansatte, Nogle er chauffører og kører med kølebilerne, mens andre hjælper med at scanne varer ud og ind og andre igen hjælper til på Fødevarebankens lager. Der er altså mange funktioner som frivillig.

Johnny Tholstrup er en af de frivillige i Skejby:

”En af mine bekendte ringede til mig for to år siden og spurgte mig, om jeg ikke havde lyst til at komme med herop og få gang i det her projekt. Og så tænkte jeg: “hvorfor ikke,” for jeg var lige gået på efterløn dengang. Og så er jeg blevet hængende. Stemning er god, og formålet er godt, så det er fint,” siger den 65-årige efterlønner fra Højbjerg.

Han kører fast fra Fødevarebankens Skejby-afdeling og henter grøntsager fra Aarstiderne, der er en af organisationens mange samarbejdspartnere.

“Vores frivillige bliver tiltrukket af de praktiske ting, de kan gå til hånde med. Man kan udføre et konkret stykke arbejde. De arbejder i gennemsnit seks timer om ugen,” siger driftschefen, som i øjeblikket søger 12 nye frivillige.

Fødevarebanken får penge ind fra modtagerne gennem et logistikgebyr, og så er der flere store fonde, der støtter organisationen.

Senest Købmand Herman Sallings Fond, der har doneret 1,2 millioner kroner til en ny kølebil, et nyt kølerum samt et nyt scannersystem.


Publiceret: 07. Juli 2017 09:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aarhus

JP Aarhus
ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!