Camilla Jørgensen.
Camilla Jørgensen.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Nord-blog: Træffer du den rigtige beslutning?

Camilla Jørgensen blogger om livet i Aarhus Nord

Af Camilla Jørgensen, formand for Lystrup Svømning, foreningskonsulent i Dansk Firmaidrætsforbund, Lystrup

Min mail starter med at spørge ind til baggrunden for næste møde mellem to parter. De skal etablere et fremtidigt samarbejde, som gennem en fælles planlægning gerne skulle ende ud med en sammenlægning og fusion. Da en af parterne er i tvivl om, hvorvidt alle i den anden bestyrelse har lige kendskab til handleplanen, så lyder mit spørgsmål i mailen også på, om dette er tilfældet, eller om der skal holdes flere møder inden det aftalte ”stormøde”.

Svaret jeg får tilbage er helt anderledes end forventet. Det er skrevet med paraderne oppe og med en lang række af kritiske spørgsmål og krav til modsatte part, og med erklæringer om manglende tro på dialog og muligheder, og modparten vil nu i stedet bryde samarbejdet.

Ovenstående eksempel er for så vidt ikke super interessant i sig selv. Det interessante for mig er, hvordan vi handler og tolker på de ting, som har med os selv at gøre, når det hele kommer for tæt på. De fleste af os er helt sikkert langt bedst til at ”blive enige med os selv” om, at det vi gør er rigtigt. Vi finder nemt forklaringer og tolkninger på, at vi handler med rette. Vi giver vores tolkning og forklaring en status, så vores beslutninger fremstiller os som værende et godt menneske, der ser tingene i ”det rigtige” perspektiv.

Jeg tænker, at det især er privatlivet eller arbejdssituationer, som kræver en forklaring eller et perspektiv, hvor vi særligt bliver udfordret på, om vi handler og tolker på baggrund af vores egne følelser, eller om vi er i stand til at se tingene fra flere sider. Eksemplet, som jeg starter med, er taget fra mit arbejdsliv, men uanset hvad, så blev resultatet, at der i dette tilfælde står en række mennesker og undrer sig. De undrer sig over, at de ikke blev spurgt, og at der ikke var interesse i dialog, og at en person qua egne vurderinger taget på baggrund af en mail kan lukke en aftale, før den er behandlet og diskuteret fra forskellige vinkler.

Og de fleste af jer vil nok også være enige med mig i, at en af de værste følelser netop er ikke at blive hørt eller forstået. Alligevel mestrer vi hver især ind i mellem at handle på baggrund af vores følelser og tolkninger. Vi vælger ”at stå fast på en beslutning” uden at give den eller de, der står på den anden side mulighed for at forstå, forklare eller ændre adfærd/holdninger. Vi mestrer derfor med respekt for os selv at kunne forklare os ud af konflikter, arbejdssituationer, brudte forhold og opståede situationer, fordi vi selv synes, at vores grundlag og forklaring er dækkende nok for egen tolkning og derefter handling.

Selvfølgelig er der en gråzone mellem viden, erfaring, læring og tolkninger. Der er en gråzone mellem at have oplevet samme mønster af adfærd fra en eller flere personer, hvor man til sidst alene på eksempler har sin berettigelse i at tage en beslutning. Vi kan ofte finde forklaringer og grunde til, hvorfor vi handler og har handlet på en bestemt måde i en given situation. Alligevel er det i de fleste tilfælde aldrig for sent at stille sig det spørgsmål, hvad der ville ske, hvis du revurderer dig selv og forsøger at se tingene fra andre vinkler. Hvad ville du beslutte, hvis du sad et andet sted i lokalet, hvis du var den modsatte part? Hvad har du af følelser med i din beslutning, og tager følelserne overhånd? Beslutter du dig på et grundlag af opbygget irritation over nogle andre ting, eller beslutter du dig, fordi du lige har læst noget i avisen, som lød rigtigt?

Jeg er sikker på, at i den sidste ende, så ved du, at du har truffet den rigtige beslutning, men tænk lige over om den også var på det ”rigtige” grundlag.


Publiceret: 03. December 2017 06:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Aarhus

JP Aarhus
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt