Provst Esben Thusgård mener, at der generelt er kommet flere mennesker i Aarhus-kirkerne gennem de seneste ti år. Arkivfoto: Tobias Nicolai/Polfoto
Provst Esben Thusgård mener, at der generelt er kommet flere mennesker i Aarhus-kirkerne gennem de seneste ti år. Arkivfoto: Tobias Nicolai/Polfoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Provst tror på flere kirkegængere i Aarhus

Selv om der er flere udmeldinger af folkekirken, stiger besøgstallene i kommunens kirker, mener provst

Af Kim Skovrup Andersen


Når klokkerne ringer ind til påskegudstjenester i den kommende tid, står kirkebænkene ikke tomme i Aarhus Kommune.

Som Lokalavisen skrev i marts i år, er der rekordmange, som melder sig ud af folkekirken i Aarhus, men det har umiddelbart ingen afsmitning på antallet af kirkegængere.

“Det er mit klare indtryk og fornemmelse, at der er en større kirkegang i en stor del af kommunens kirker. Der er generelt sket en svag men jævn stigning de seneste ti år,” siger Esben Thusgård.

Som provst er han til flere gudstjenester rundt i Aarhus Nordre Provsti, og han taler jævnligt med præster og menighedsrådsmedlemmer, der også beretter om fremgang.

Thusgård oplyser, at der ikke er ført systematisk statistik over kirkegangen i Aarhus' fire provstier, men fornemmelsen om fremgang er alligevel klar.

En årsag til stigende antal besøg i Guds hus kan ifølge Esben Thusgård også være en større kreativitet med alternative tilbud som babysalmesang, spaghettigudstjenester, koncerter, skuespil, demensgudstjenster og meget mere. Og så er der nogle sogne, som er begyndt at holde eftermiddagsgudstjenester.

“I Skødstrup Kirke holdes der tirsdagsgudstjenester klokken 16, hvor der møder mellem 50 og 60 mennesker op. Og det er uden, at det går ud over fremmødet om søndagen,” siger provsten og nævner også musikgudstjenester og kirkekoncerter som trækplastre, der nærmest er blevet folkekirkelig mainstream, hvor kirken skaber en del af kulturlivet og er en sammenhængskraft i lokalsamfundet.


En polarisering

“Jeg mener, vi kan aflæse en polarisering, hvor nogen ikke finder folkekirkens tilbud relevante på samme måde som tidligere, og at der er flere, som ønsker at fordybe sig mere. Og dem, det så giver mening for, kommer,” siger Esben Thusgård.

Det, at Aarhus' indbyggertal vokser, bidrager også positivt til tendensen. Men når flere og flere melder sig ud af folkekirken, skal det tages alvorligt, understreger provsten.

Udover titlen som provst har Thusgård også fået en særlig opgave som projektleder for 'Kirken i Byen' af biskop Henrik Wigh-Poulsen.

Her lyder opgaven kort fortalt på at brede kirkens virke ud i byen og tænke kirken ind i Aarhus Kommunes byplaner og tættere på borgerne.

“Det er en vigtig opgave for folkekirken fortsat at vise sig relevant for alle i byen. Og her skal folks ønsker til folkekirken høres. Kirken er nemlig også stedet for dem med lille og næsten ingen tro. Men skal det være på en anden måde i dag? Det er spørgsmålet,” siger provsten.


Publiceret: 11. April 2017 09:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aarhus

JP Aarhus
ANNONCER
Se flere
Lokalavisen Aarhus Nord
Seneste
Lokalavisen Aarhus Nord
Mest læste
Lokalavisen Aarhus Nord
112